Jedzenie, picie i komunikacja...

Jeszcze trochę o tym, gdzie mieszkamy, co jemy i jak jeździmy po mieście.

Jedną z wielu różnic pomiędzy krajami o z pozoru tym samym języku, są nazwy potraw.

Tortilla (czyt.: tortiijja) w Hiszpanii to coś w rodzaju jajecznicy zapieczonej z ziemniakami, którą jada się na ciepło lub w kawałkach jako zakąska na zimno.

Tortilla hiszpańska:

Tortilla

 

Tortillas w Meksyku to placki kukurydziane, które często zastępują chleb, a gdy w nie zawija się dowolny farsz – stają się słynnymi tacos.

Meksykańskie trotillas:

Tortillas

Tacos stanowią bardzo dobry meksykański „fast food”, bo są tanie i bardzo smaczne i pożywne:

tacos

Tacos i sosy:

Tacos i sosy

Do tacos świetnie pasuje piwo, np., Dos Equis (2 X).

Inną potrawą, która ma przedkolumbijską historię to – sos mole:

Sos mole to najbardziej charakterystyczne, meksykańskie danie i powód do narodowej, gastronomicznej dumy. Oryginalna receptura składa się z kilkudziesięciu składników, a najważniejszym z nich są ostre, suszone papryki i …gorzka czekolada.”

Kurczak w sosie mole:

Mole

 

Dodaj komentarz