Farma "Złote Osiołki"

Zjeżdżamy na dół (na wysokość 600 m npm i kierujemy się do farmy osiołków, gdzie mamy zaplanowany lunch.

W czasie lunchu przyglądamy się przygotowaniu ciasta do wypieku lokalnego chleba oraz ręcznemu wykonywaniu sera halloumi.

„Cypr uzyskał status ochrony dla swojego cennego sera halloumi, dając jego producentom wyłączne prawo do sprzedaży gumowatego sera w Unii Europejskiej”.

Do lunchu można wypić dowolną ilość lokalnego wina i najeść się do syta jedzeniem z bufetu.

Po obiedzie idziemy „pogadać” z osiołkami.

Farma ma ok. 200 osiołków, a celem jest produkcja mleka, z którego wytwarza się kilkanaście niebywale zdrowych i zalecanych alergikom produktów. A w tym: samo mleko (ok. 80,00 PLN litr), likier, kremy, mydła itp.

Urocze zwierzęta (szczególnie matki z młodymi) chętnie korzystają z ręcznego karmienia przez turystów (1 euro paczka krojonych ogórków).

Dodaj komentarz