Rozpoczęcie:
Zakończenie:
Bulwary nad Wisłą
Warszawa odzyskała Wisłę!! Wisła wróciła do Warszawy!
Zobaczcie jak pięknie miasto zintegrowało się z Rzeką i jak intensywnie toczy się życie na Bulwarach w świąteczny dzień.
Spotkaliśmy się z Rysiem, który na stale mieszka w Ełku. Pamiętacie go z Kambodży? Pracował tam jako lekarz wolontariusz.
Mieliśmy sobie wiele do opowiadania. Wspomnienia zawsze są miłe.
W pogodni za nowymi, bądź egzotycznymi potrawami zamówiłem sobie w restauracji Zachodni Brzeg danie z bakłażanem i kuskusem izraelskim. Bardzo dobry wybór!
„Kuskus izraelski MOGHRABIEH ze względu na swój wyjątkowy kształt znany jest również pod nazwą perłowy. Zawiera spore ilości białka, dlatego też zalecany jest w diecie osób aktywnych, sportowców oraz osób unikających spożycia mięsa. Zawiera cenny wapń – znany budulec kości. Poza tym to bogate źródło żelaza. W mniejszych ilościach zawiera potas, magnez, miedź, cynk i mangan. Kuskus izraelski dostarcza witaminy z grupy B – w szczególności kwas foliowy (wit B9) oraz niacynę (wit B3 lub PP). Ze względu na niską zawartość tłuszczu i cukru z powodzeniem może być stosowany w potrawach dietetycznych.”
Przepis:
Bakłażan z kuskusem izraelskim
Przyprawa, która się przyda: