Weekendowa kolacja z rodziną & przyjaciólmi

Wracamy do spraw przyziemnych:

Menu kolacji z rodziną i przyjaciółmi musiało pogodzić apetyty wegetarian (w mniejszości) i mięsożerców.

Dlatego na przystawkę były grillowane świerszcze, smalec wegetariańskii  hummus (patrz: zdjęcie).

Danie główne to kluski śląskie (specjalnośc Kameleona) w sosie bolońskim w wersji z mięsem i bez!

Dla odwagi (świerszcze) podaliśmy pięknie zmrożoną białą wódkę ukraińską, w złotej butelce.

Do dania głównego - wino frncuskie.

Wino i wódka

Gdyby ktoś zapomniał :

Sos bolognese:

"Bolognese – ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs, kiełbas, boczku, zestawu warzyw, oliwy, pomidorów i czerwonego wina."

 

Dodaj komentarz
  • 25 kwietnia 2024 | czwartek 07:17 Iza, SZCZECIN
    Kto łapał te świerszcze i dlaczego one tak łypią oczami? Zupełnie jak pieczone pstrągi...